Hyet Solar start massaproductie oprolbare zonnecellen

Zonnefolieproducent Hyet Solar schaalt de productie in Nederland dit jaar op naar een commercieel productieniveau. In 2021 voegt het bedrijf daar een fabriek aan Indonesië aan toe, waarmee de totale jaarproductie uit zal komen op 340 MWp. Zonnefolie is licht en buigzaam, waardoor gebruiksmogelijkheden aanmerkelijk toenemen ten opzichte van standaard glazen zonnepanelen.

“Ons folie is licht en met een kleeflaag op vrijwel elke ondergrond aan te brengen”, zegt business developer Max Middelman in een telefonische toelichting op de plannen van het bedrijf. Plaatsing van zonnefolie op een dak is dus veel simpeler dan van een glazen zonnepaneel waarvoor eerst een stellage op een dak moet worden geplaatst voor montage van de panelen. Het systeem is tevens veel lichter. De meeste daken waarop nu zonnepanelen worden geplaatst zijn oorspronkelijk niet gebouwd voor dit extra gewicht.

Het bedrijf dat hier de voordelen van inzag is Vopak, de exploitant van olieterminals. “We plaatsen nu een systeem van 500 kWp op de daken van de opslagtanks van Terminal Laurenshaven van Vopak in Rotterdam”, zegt Middelman. “Dit wordt een blueprint voor alle terminals van Vopak wereldwijd.” Het zonnefolie hiervoor wordt geproduceerd in Arnhem, waar de fabriek nu een capaciteit heeft van 1 MWp. “Dit is eigenlijk het laatste demonstratieproject. We werken nu aan vergroting van onze productiecapaciteit in Arnhem en vervolgens komt Indonesië erbij.”

Zonnefolie van Hyet op daken en zijkant van tanks van de Vopak terminal in de Laurenshaven, Rotterdam.

Vroeger heette het Helianthos

Vopak is niet zomaar een klant. Het bedrijf, groot in de handel in fossiele brandstoffen, investeerde in Hyet Solar en is januari 2020 mede-eigenaar, samen met de man die het bedrijf in 2012 overnam van Nuon, Rombout Swanborn. Hyet Solar is namelijk de voortzetting van het bedrijf dat ooit bekend stond als Helianthos, dochteronderneming van Nuon. Toen de laatste werd overgenomen door Vattenfall besloot de nieuwe eigenaar dat de ontwikkeling van zonnefolie geen prioriteit was. Het bedrijf werd in 2012 overgedaan aan Swanborn.

De ontwikkeling van zonnefolie ging verder en lijkt nu eindelijk het stadium van commerciële uitrol te bereiken. “Op dit moment zijn zonnepanelen op zich nog iets goedkoper, maar als je de kosten van dakconstructies voor glazen panelen erbij optelt komt folie al goedkoper uit. Als we de productie hier hebben opgeschaald naar 40 MWp zitten we qua prijs onder glaspanelen”, zegt Middelman. Als Middelman hier spreekt over prijs dan gaat het om de kosten afgezet tegen de elektriciteitsproductie.

Bovendien presteert folie beter bij hoge temperaturen. Als de temperatuur boven 25⁰C stijgt, neemt de elektriciteitsproductie van een zonnepaneel af. Al te hete dagen zijn dus juist slecht voor de prestaties van zonnecellen. Deze productieafname is volgens Middelman echter minder bij folie dan bij glazen panelen. “Bij elke graad temperatuurstijging boven de 25⁰ is het opbrengstverlies van een standaard zonnepaneel 0,4%. Folie verliest slechts 0,14%.”

De zonnecellen die Hyet in de folie gebruikt zijn van hetzelfde materiaal gemaakt als de cellen in standaard zonnepanelen, namelijk silicium. De productiemethode is alleen anders. Standaardzonnecellen hebben een harde, glasachtige structuur en zijn zeer breekbaar, zodat ze in een hard paneel moeten worden geplaatst. “Wij laten silicium in een gasomgeving neerslaan op aluminiumfolie waardoor een zeer dunne laag ontstaat die niet kan breken”, zegt Middelman. Afgedekt met een polymeerlaag ontstaat vervolgens buigzaam zonnefolie.

Bijkomend voordeel dat Hyet heeft is dat het hele proces in eigen huis plaatsheeft. Er is geen aparte inkoop van zonnecellen, onderplaat en afdekglas waaruit een standaard paneel is opgebouwd.

Is de toekomst aan folie?

Folie beantwoordt aan een belangrijke vraag vanuit sector en samenleving: zonne-energie inpasbaar in woningen en andere structuren. Standaard zonnepanelen worden nu al ingebouwd in daken en gevels van gebouwen, maar zijn door hun hardheid lastig inpasbaar. Onderzoekscentrum Solliance investeert daarom al jaren in technologieën zoals toegepast door Hyet. Hyet werkt zelf met Solliance samen in de ontwikkeling van perovskiet voor mogelijk toekomstig gebruik in het zonnefolie, waardoor de prestaties omhoog zouden moeten gaan.

'Zonnefolie' biedt een oplossing voor een probleem dat vorige week boven water kwam: rondvliegend glas van zonnepanelen door brand. Twee loodsen van een bollenbedrijf in Noord-Holland brandden vorige week af waarbij glas van de zonnepanelen op het dak in de omliggende weilanden terecht kwam. Koeien moesten binnen blijven en met de hand werden scherven verzameld.

Over dit incident zijn inmiddels vragen gesteld in de Tweede Kamer door Jaco Geurts en Agnes Mulder (beiden CDA) die van de regering willen weten of er een “landelijke oplossing” komt voor dit probleem. Juist op het platteland worden veel zonnepanelen geplaatst, zoals de stallen van veehouders zelf.

Wijnand van Hoof, directeur van branchevereniging Holland Solar, maakt bij dit incident allereerst de kanttekening dat er bij elke brand van een gebouw glas in het rond kan vliegen. De oorzaak van de brand in Noord-Holland lag niet bij de zonnepanelen, maar omdat het een heftige brand was en de loods nu eenmaal midden in de weilanden stond, kwam het glas dit keer in een weiland terecht.

Tegelijkertijd ziet Van Hoof mogelijkheden om dergelijke schade te verminderen. Één van die oplossingen is het gebruik van zonnefolie, zoals ontwikkeld door Hyet, waar nu eenmaal geen glas in is verwerkt.

 

Bron: https://energeia.nl/energeia-artikel/40089407/hyet-solar-start-massaproductie-oprolbare-zonnecellen

Back to overview